Niezwykle szybkie i smaczne ciasto – lekkie, puszyste i może być podawane z dowolną konfiturą.

Przygotowując to ciasto, masz pewność, że każdy je polubi. Charakteryzuje się prostotą w wykonaniu oraz nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest lekkie, puszyste i może być podawane z dowolną konfiturą. Pycha!

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 3 surowe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • dżem lub konfitura

Przygotowanie:

Jajka wyciągnij z lodówki, wbij do miski razem z solą i ubijaj. Podczas mieszania stopniowo dodawaj cukier, olej roślinny i mleko. Całość nieustannie mieszaj.

Następnie dosypuj stopniowo przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Blachę lub formę do pieczenia wyłóż papierem, posmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Połowę masy wlej na formę i dokładnie rozprowadź łyżką.

W kolejnym kroku nałóż wybraną przez siebie konfiturę lub dżem. Równie dobrze sprawdzają się powidła śliwkowe. Ostatnią warstwę zrób z pozostałej części masy ciasta. Całość dokładnie wyrównaj.

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, następnie obniż temperaturę o 20 stopni i piecz przez około 45 minut.

Po wyjęciu poczekaj, aż ostygnie, następnie posyp cukrem pudrem i można kroić. Idealny deser do kawy gotowy!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!