Sprawdzony sposób na przechowywanie czosnku. Aby nie gnił i nie kiełkował. Sposób który stosuje od lat

Czosnek to popularna przyprawa, która oprócz cenionych walorów smakowych, jest uznawana w wielu kulturach za naturalny środek leczniczy. Nie od dziś podkreśla się jego bakteriobójcze i przeciwzapalne działanie, dlatego tak chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębienia.

Czosnek, choć mały i niepozorny, dodawany do codziennych dań wzbogaca naszą dietę w ważne składniki odżywcze takie jak: witaminy z grupy B, ale także we wzmacniającą odporność – witaminę C oraz inne, równie istotne substancje m.in.: selen, żelazo, miedź, siarkę czy cynk.

Nic zatem dziwnego, że czosnek króluje na co dzień w naszej kuchni. Niestety, źle magazynowany np. w wilgotnym miejscu potrafi bardzo szybko utracić swoje cenne właściwości. Dlaczego? Dlatego, że podobnie jak cebula, zaczyna on kiełkować – cierpią na tym wówczas nie tylko jego walory smakowe, ale także witaminy i cenne pierwiastki.

Dlatego przed umieszczeniem warzywa w spiżarce musimy oddzielić jego kiełkujące części, a spleśniałe po prostu wyrzucić. Co możemy jeszcze zrobić, aby przedłużyć jego żywotność? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Oto one:

Ponadczasowy warkocz

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!