Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Hit na każdym przyjęciu. Faszerowane pieczarki.
Można je nazwać „czekadełkiem”, przekąską, czymś dodatkowym, co można zjeść oprócz głównych dań.
Faszerowane pieczarki, bo o nich mowa to łatwe w przygotowaniu danie, po które z pewnością chętnie sięgnie każdy i doceni niepowtarzalny smak i aromat. Czas przygotowania nie przekroczy jednej godziny,
Składniki niezbędne do przygotowania dania.
- 250 g mięsa mielonego. Idealna do tego celu jest łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa, jednak można także zastosować inne mięsa.
- 500 g dużych pieczarek. Najlepiej kupować pieczarki w opakowaniach. Kupując pieczarki na wagę, warto wybierać duże i ładne.
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- łyżka tartej bułki
- mała łyżeczka oregano
- 0.5 szklanki tartego sera mozzarella lub podobnego
- po pół łyżki ostrej i słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie.
Pierwszy etap to rozgrzanie piekarnika do 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik będzie się rozgrzewać, należy pozbawić pieczarki nóżek i choć części blaszek, tworząc miejsce na farsz. Nóżki trzeba drobno posiekać a następnie podsmażyć na maśle, wraz z drobno pokrojoną cebulą.
W drugim etapie, w misce należy wymieszać mięso, przyprawy, podsmażone nóżki pieczarek, bułkę tartą i natkę pietruszki, jeśli chcemy ją dodać. Pieprz, sól, ewentualnie inne przyprawy dodaje się według własnego uznania.
Przygotowanym farszem można zacząć wypełniać pieczarki.
Farszu należy nakładać tyle, by tworzył „górkę” ponad odwrócony kapelusz pieczarki, warto bowiem pamiętać, że podczas pieczenia, farsz, szczególnie mięso nieco zmniejszy swoją objętość. Pieczarki wypełnione farszem, należy ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Początkowy czas pieczenia to około 20 minut, nie więcej. Po tym czasie na chwilę trzeba wyciągnąć pieczarki i posypać startym serem i natką pietruszki, po czym wstawić jeszcze raz do piekarnika na około 10 minut. Po wystygnięciu są gotowe do spożycia.
Mięso wieprzowe zastosowane do farszu oczywiście można zastąpić innym. Fajnym pomysłem jest zastosowanie zmielonego mięsa wołowego. Mięso wołowe charakteryzuje się tym, że podczas pieczenia wydziela spore ilości soku mięsnego, który wnika łatwo w pieczarkę.
Comments are closed.