Ciasto bez jajek – czekoladowy mannik. Prosty i pyszny deserek – zawsze się udaje
Ciasto bez jajek – czekoladowy mannik. Moja rodzina i znajomi bardzo lubią ten prosty, pyszny deser!
Mannik to ciasto uwielbiane przez wszystkich! Jednym z powodów jest to, że zawsze się udaje. Dzisiaj poznasz przepis na ten wspaniały deser w nowym wydaniu.
Ma on bardzo wyszukany smak. Jeżeli lubisz orzechy, to mogą być one idealnym dodatkiem do mannika.
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania mannika:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g kaszy manny
- 4 łyżki kakao
- 200 g cukru
- 180 ml wody
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- rodzynki
- 120 ml oleju słonecznikowego
Jak przygotować?
Cukier i cukier waniliowy zmieszaj z kaszą manną, a następnie wymieszaj te składniki z wodą i odstaw na 2 do 3 godzin. Jeżeli masz zamiar zrobić deser rano, możesz przygotować mannę poprzedniego dnia, zakryć folią i włożyć na noc do lodówki.
Następnie do zmieszanych składników dodaj olej, a później wsyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Do mieszanki wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj rodzynki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Blachę nasmaruj olejem i posyp delikatnie mąką. Umieść ciasto w formie i piecz w piekarniku przez około 40 do 50 minut w temperaturze 190 stopni. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Comments are closed.