Mogę je robić codziennie, bo smakują obłędnie. Pieczone ziemniaki w rękawie z czosnkiem.
Ziemniaki w formie puree, gotowane w skórce czy przyrządzane na patelni są uwielbiane przez wielu z nas. Jednak od czasu do czasu warto spróbować czegoś innego i podać je do stołu w zupełnie odmienny sposób.
Kartofle z czosnkiem będą wspaniałym pomysłem dla zapracowanych pań domu. Jednak, by było ciekawiej, upieczone zostaną w specjalnym rękawie. Dzięki temu potrawa będzie posiadała doskonałe walory smakowe. Inną zaletą tej metody jest to, że nie wymaga ona później czyszczenia piekarnika. Można zatem skupić się na tym, co lubimy, czyli na gotowaniu.
Potrzebujemy:
- rękaw do piekarnika
- 1 kg ziemniaków
- oliwa 3 łyżki
- czosnek 2 lub 3 ząbki
- musztarda 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- nać pietruszki
- przyprawy według uznania
Ziemniaki należy umyć i pokroić na duże kostki. Młodych kartofli nie trzeba obierać. Nakłuj bulwy wykałaczką. W jednym naczyniu umieść przeciśnięty czosnek, poszatkowane zioła, musztardę, oliwę, sól i przyprawy. Połącz to wszystko z ziemniakami.
Całość włóż do rękawa, zrób w nim dziurki i umieść na blasze w piekarniku. Piecz ok 50 minut w 180 – 200 stopniach. 10 minut przed wyciągnięciem przetnij rękaw i zgrilluj potrawę. Ziemniaki staną się wtedy złociste. Gotowe!
Comments are closed.