Pyszne wypieki – serowe ciasteczka „Róże”, które zrobisz w 20 min. Jem przez cały tydzień

Każdy pamięta słodycze, którymi zajadał się w dzieciństwie. Ja niedawno na nowo odkryłam swój smak dzieciństwa, kiedy w starym zeszycie mojej mamy znalazłam przepis na przepyszne ciasteczka.

Każdemu smakowały jej domowe wyroby, a ciasteczka same znikały z talerza. Dzisiaj chciałabym się z Tobą podzielić naszą rodzinną tradycją i przedstawić Ci sprawdzoną recepturę na ciastka róże, którymi nie pogardzi nawet najbardziej wybredny smakosz 😉

Wyśmienite ciasteczka róże

Zanim przejdziemy do właściwej receptury, przygotuj następujące składniki:

  • 450 g mąki;
  • 250 g twarożku;
  • 100 g margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 żółtka;
  • 1 g wanilii (opcjonalnie).

Teraz, kiedy wszystkie składniki masz przygotowane, podgrzej margarynę do momentu jej roztopienia. Do miski wsyp twarożek, roztopioną wcześniej margarynę, cukier, sól i żółtka oraz wanilię (opcjonalnie). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj do miski również mąkę cały czas urabiając ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać do ciasta jeszcze trochę mąki.

Wyrobione ciasto rozwałkuj, tak aby miało 2-3 milimetrów grubości. Za pomocą szklanki wytnij kółka w cieście. Teraz bierz po 3-4 kółka, układaj na sobie i zwijaj je w małą rolkę.

Tak przygotowane rolki rozkrój na dwie części, tak aby przypominały one swoim kształtem róże.

Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem pergaminowym. Ułóż na niej równomiernie ciasteczka i piecz je w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut.

Voilà! Posyp ciasteczka róże cukrem pudrem i podaj swoim smakoszom. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!