Na nadprogramowe kilogramy, z pomocą może nam przyjść dieta o nazwie „5 łyżek stołowych”.
„5 łyżek stołowych” to fenomenalna dieta odchudzająca. Dzięki niej stracisz nawet 14 kg.
Przejadanie się jest poważnym problemem. Zbyt szybkie spożywanie posiłku sprawia, że przejedzenie odczuwamy dopiero po kilku minutach po jedzeniu. Dieta „5 łyżek stołowych” pomoże Ci uporać się z tym problemem.
Zaczniesz tracić kilogramy, jeśli spróbujesz zmniejszyć porcje spożywanych posiłków. Mniejsze porcje pokarmu spowodują stopniowe zmniejszanie objętości żołądka. Nie będziesz odczuwać ciągłego głodu.
Jak pozbyć się zbędnych kilogramów ?
Dieta „5 łyżek stołowych” zakłada, że jedna porcja to 5 łyżek stołowych jedzenia czyli 150 – 200 g. Trzeba pamiętać o zachowaniu 3 godzin odstępu między posiłkami. Aby zapobiec rozciąganiu ścian żołądka, należy unikać wody i innych napojów do spożywanych posiłków.
Kawę i herbatę pijemy bez cukru. Dieta „5 łyżek stołowych” nie zawiera ścisłych ograniczeń dietetycznych. W celu uzyskania lepszych efektów zaleca się unikanie takich produktów jak słodycze, słodkie napoje gazowane, ciasta itp.
Efektywność diety.
W ciągu pierwszego tygodnia stosowania diety „5 łyżek stołowych” organizm przystosowuje się do prawidłowego funkcjonowania. W tym czasie po spożyciu zmniejszonej porcji posiłku możesz odczuwać lekki głód. Zrzucisz około 3 zbędne kilogramy.
W drugim tygodniu stosowania diety możesz stracić nawet 4 kg. Twój układ pokarmowy przyzwyczaja się do mniejszych porcji jedzenia. Odczujesz lekkość i przypływ sił witalnych. Ponadto, zauważysz poprawę wyglądu skóry. Przemiana materii ureguluje się na właściwym poziomie pod koniec trzeciego tygodnia. W tym czasie nie będziesz odczuwać potrzeby jedzenia słodyczy. Stracisz na wadze kolejne 4 kg.
W finałowym, czwartym tygodniu odżywianie ułamkowe czyli spożywanie małych porcji stanie się dla Ciebie normą. Pozbędziesz się kolejnych 3 kg. Stosując dietę „5 łyżek stołowych” w ciągu 4 tygodni stracisz na wadze w sumie 14 kg. Aby utrzymać odpowiednia wagę, jedz codziennie maksymalnie 7 posiłków w małych porcjach. Pamiętaj o piciu wody.
Propozycja dziennego menu.
- 7:00 – 5 łyżek płatków owsianych. Płatki można zastąpić kaszą gryczaną, ryżem, soczewicą lub musli. Po upływie pół godziny – kakao, kawa lub herbata bez cukru.
- 10:00 – owoce, jogurt z owocami lub sałatka owocowa.
- 13:00 – 5 łyżek gryki. Grykę można zastąpić ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą grochową lub gulaszem warzywnym. Białka dostarczy 200g ryby lub 200g wołowiny. Wymienione składniki można łączyć, np. 2 kawałki kurczaka i 3 łyżki gryki.
- 16:00 – 5 łyżek świeżej sałaty lub ogórka z pomidorem lub 200 g kefiru. Produkty te można zastąpić orzechami i suszonymi owocami lub małą kanapką z serem.
- 19:00 – 5 łyżek warzyw gotowanych na parze lub szklanka kefiru lub 5 łyżek gryki lub 200 g ryby.
Comments are closed.