Przepis na wyjątkowy strudel jabłkowo-makowy, które można wykonać bez żadnych problemów – Na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Strudel z nadzieniem z maku i jabłka dla tych, którzy lubią szybkie przepisy
Jeśli cenicie sobie przepisy szybkie i pyszne (któż tego nie ceni!), ten przepis na strudel z pewnością się wam spodoba. Zaczynamy!
Lista składników potrzebnych do wykonania strudla na szybko, bez zakwasu i bez potrzeby ważenia
Przygotuj:
- 100 gram masła
- dwie szklanki mąki
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- olej lub oliwę
- jajo
- cztery łyżki kwaśnej śmietany 18%
Druga część składników przyda się do przygotowania strudlowego farszu:
- cukier puder
- cztery jabłka
- 150 gram mielonego maku
- zmielony cynamon
Przechodzimy do pracy!
Najpierw należy wymieszać wszystkie produkty z pierwszej listy: masło, mąkę, sodę, olej, jajo i śmietanę.
Z wymieszanej masy powstanie ciasto, które następnie wałkujemy tworząc formę prostokąta. Kiedy ten etap mamy za sobą, przechodzimy do robienia farszu.
Po umyciu jabłek, ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier oraz cynamon.
W oddzielnym pojemniku umieszczamy mak oraz cukier puder. Na rozwałkowane ciasto wykładamy makową papkę, a na nią masę z jabłek.
Zabezpieczamy krawędzie, zwijamy ciasto i uprzednio wysmarowawszy je jajem wkładamy do piekarnika na pół godziny, do temperatury 180 stopni.
Comments are closed.