Zakochałam się w ich smaku – Placuszki z jagodami. Ten przepis dostałam od mojej sąsiadki.
Domowo, owocowo i ze smakiem
Przepis na placuszki z jagodami sprawdzi się zarówno na pyszne śniadanie i miłe rozpoczęcie dnia, jak i kolację czy podanie w formie deseru. Usatysfakcjonuje każde podniebienie. Obłędnie pachną, jeszcze lepiej smakują i przede wszystkim pochodzą z wiarygodnego polecenia!
Składniki:
1) Mokre: 400 ml kefiru, 1 łyżka oleju słonecznikowego
2) Suche: około 2 łyżeczek cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 350-400g mąki pszennej
3) Produkt bazowy: 400g lub innych owoców wedle upodobania
Kefir nadaje ciastu delikatnego smaku. Idealnie komponuje się ze wszystkim owocami. Sprawi, że placuszki będą puszyste i lekkie. W połączeniu ze słodkim nadzieniem gwarantuje prawdziwą eksplozję smaku.
Przygotowanie:
Realizacja przepisu jest banalnie prosta! Potrzebujesz większej miski, w której powinny znaleźć się wszystkie składni. Jagody pozostaw osobno. Uzyskana przez Ciebie masa musi być na tyle gęsta, abyś bez problemu mógł ugnieść ją rękoma.
Kiedy masa będzie już gotowa przygotuj jeszcze odrobinę mąki. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Posyp dłoń szczyptą mąki, nałóż na nią łyżkę ciasta, umieść w środku wcześniej przygotowane owoce i uformuj placuszka zwilżoną wodą drugą ręką. Teraz zostaje już tylko ułożenie placuszka na patelni.
Placuszki smaż najlepiej na małym ogniu po 3 minuty na każdą ze stron, przykryj patelnię pokrywką. Jeżeli przeszkadza Tobie nadmiar tłuszczu, zawsze może go odsączyć przy użyciu ręcznika kuchennego.
Z wymienionych składników uzyskach mniej więcej 14 jagodowych placuszków. Dodatki są już kwestią gustu. Dla urozmaicenia możesz dodać na wierzch świeże owoce, miód, cukier puder lub pastę czekoladową.
Comments are closed.