Przygotujesz je w kilka chwil. Szybkie w wykonaniu placuszki ze śmietaną – pyszny smak.

Sprawdzą się na śniadanie, kolację czy deser, będą doskonałym zamiennikiem tradycyjnego ciasta.

Proste w wykonaniu, a jednocześnie sycące i rozpływające się w ustach. Przedstawiamy Ci przepis na słodkie i pyszne placuszki ze śmietaną. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujesz to będziesz je robić często.

Składniki na placuszki ze śmietaną

  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2,5 łyżki oleju rafinowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g cukru

Przygotowanie placuszków

Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Do zaczynu dodajemy olej roślinny i jajko, następnie, stopniowo dodając mąkę, zagniatamy ciasto, aż będzie dobrze wyrobione i gładkie.

Ciasto odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe, okrągłe placuszki o grubości około 1 centymetra. Placki smażymy równomiernie z obu stron na rozgrzanej patelni. Na usmażone, gorące placuszki nakładamy kwaśną śmietanę, posypujemy cukrem i delektujemy się ich pysznym i delikatnym smakiem.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!