Nikt nie robi lepszej. Sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę z budyniową pianką – to ciasto niemal doskonałe.
To pyszne, kruche ciasto z jabłkami chwyciło za serca wielu koneserów dobrego smaku, niezależnie od ich płci i wieku.
Od wielu lat jest istną królową wypieków na polskich stołach, a jej unikalna receptura z pokolenia na pokolenie doczekała się wielu form i urozmaiceń. Jedną z nich jest dodanie przepysznego kremu budyniowego. Obawiasz się, że nie podołasz i wykonanie tego ciasta będzie przez Ciebie niemożliwe?
Nic bardziej mylnego! Poniżej przedstawiam Ci przepis, który w końcu udało mi się zdobyć od mojej cioci – mistrzyni domowej roboty słodkości! Wypróbuj go sama, a przekonasz się, że pieczenie jest łatwiejsze niż Ci się wydaje! Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona…
Oto produkty, których potrzebujesz:
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 200 g schłodzonego masła (1 kostka)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 40g)
- 4 żółtka
- garść bułki tartej (do oprószenia wierzchu kruchego spodu)
Składniki na puszystą piankę budyniową:
- 4 białka
- 160 g cukru (ok. ¾ szklanki)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80g)
- 100 ml oleju (2/5 szklanki)
Składniki na masę jabłkową
- 1,1 kg jabłek
- 2 czubate łyżki drobnego cukru
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
- cukier puder i śmietana 18% do przygotowania lukru
Wykonanie szarlotki:
Przygotowanie kruchego spodu:
Zimne masło należy rozdrobnić w misce, następnie dodać sypkie składniki, czyli przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystkie produkty wymieszać, i zagnieść na jednolitą masę. Wyrobione ciasto trzeba podzielić na dwie części równej wielkości lub w stosunku 3:2. Zawinięte w folię kulki masy włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyte i obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Włożyć na patelnię z dodatkiem soku z cytryny i cynamonu, a następnie podsmażyć na średnim ogniu do odparowania nadmiaru soku (ok. 10 min). W międzyczasie dokładnie mieszać masę, by ta nie przypaliła się.
Odstawić do przestudzenia, posypując wcześniej wierzch mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wielkości 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę zetrzeć na dużych oczkach tarki większą część ciasta, równomiernie rozłożyć i posypać bułką tartą. Delikatnie podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min, po czym przestudzić ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier zwykły i waniliowy, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć prędkość i ostrożnie dodać budyń w proszku, miksując do całkowitego połączenia składników.
Ostatnim produktem dodanym do masy będzie olej, który również powinien stanowić jednolitą masę z pianą. Na przestudzony spód wyłożyć równo podsmażone jabłka, a na nie masę budyniową. Przykryć wszystko pozostałą częścią ciasta, również ją ucierając.
Ciasto należy wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piec je przez mniej więcej 30-40 min do zarumienienia wierzchu. Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Comments are closed.