Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Placuszki z jabłkami – Tak przygotowała je moja babcia.
Śniadanie dla najmłodszych potrafi być nie lada wyzwaniem. Posiłek musi dawać energię, a zarazem być smaczny.
Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się słodkie placuszki z dodatkiem jabłek, które pokochają nie tylko dzieci, ale także starsi domownicy. Przepis jest bardzo prosty, a same placuszki nie zawierają mąki.
Składniki:
- 5 jabłek (możesz użyć dowolnej odmiany, w zależności od upodobań),
- ½ szklanki kaszy manny,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia placuszków).
Przygotowanie:
W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie (kaszę mannę, sodę, sól i cukier). Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Do miski z jabłkami dodaj jajka i wymieszaj. Następnie połącz składniki suche z jabłkami, dokładnie je mieszając.
Odstaw miskę na około 20 minut, aby kasza mogła spęcznieć. Po upływie tego czasu rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Formując, za pomocą łyżki, odpowiednie placuszki smaż je na małym ogniu, do momentu aż z obu stron nabiorą złocistego koloru.
Jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki na pewno upieką się w środku, po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię i smaż pod przykryciem. Po zdjęciu z patelni, przełóż je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, tak aby odsączyć tłuszcz pozostały ze smażenia.
Comments are closed.