Obiad z kapusty i mięsa mielonego – Jest szybki w przygotowaniu a do tego obłędnie smaczny.
To doskonały posiłek przygotowany z połączenia mięsa mielonego i kapusty. Szybki, tani i bardzo smaczny. Moja rodzina uwielbia to danie – Twojej na pewno również posmakuje.
Składniki (porcja 12 szt) :
- Mięso mielone – 150 g
- Cebula – 75 g
- Kapusta – 300 g
- Śmietana – 2 łyżki (ewentualnie majonez)
- Jajka – 1 szt
- Pietruszka – 3 gałązki
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Soda – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz mielony – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Na drobnej tarce ścieramy w pierwszej kolejności 300 g kapusty oraz 75 g cebuli. Ewentualnie możemy również posiekać nożem ale tak aby były posiekane bardzo drobno. Oba składniki wkładamy do głębokiej miski. Następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty.
Po upływie czasu odcedzamy kapustę z cebulą. Do miski dodajemy 150 g mielonego mięsa oraz drobno posiekaną pietruszkę.
Następnie dodajemy 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie majonez), 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczkę czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki sody oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy rękami.
Z powstałej masy formujemy kotleciki. Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 200 °C. Po nagrzaniu piekarnika wsadzamy uformowane kotleciki na 30 minut. Czekamy, aż będą pięknie zarumienione.
Comments are closed.