Pieczone chłopskie ziemniaki z boczkiem – Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne.
Chłopskie ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu. Przygotowują się one samodzielnie, a my w tym czasie możemy przygotować pozostałe składniki naszego posiłku!
Składniki
- Ziemniaki
- Boczek wędzony
- Cebula czerwona
- Kilka ząbków cząsnku
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, ewentualnie tymianek
- Pietruszka
Wykonanie
Porcję przygotuj w zależności od ilości osób spożywających posiłek. Boczek przesmaż na patelni. Poczekaj, aż wytopi się trochę tłuszczu i dodaj czerwoną cebulę. Pod sam koniec dodaj czosnek (szybko się przypala, należy uważać!). Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut.
Następnie pokrój je na ćwiartki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z przesmażonym boczkiem i przyprawami. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do zarumienienia ziemniaków (40-45 minut). Po wyjęciu posyp pietruszką.
Comments are closed.