Daj się zaskoczyć i spróbuj a gwarantuje Ci, że nie będziesz chciał zjeść innego tiramisu – Przepis z 5 składników.
Lista składników:
- 300 gramów biszkoptów
- 100 gramów orzechów włoskich
- jedna cytryna
- 200 mililitrów śmietany kremówki
- 200 mililitrów mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od rozdrobnienia biszkoptów oraz orzechów włoskich. W tym celu można wykorzystać woreczek i na przykład tłuczek lub wałek, bądź też można posłużyć się blenderem (uważaj, aby nie rozdrobnić ciasteczek zbyt mocno). Następnie wyciśnij cytrynę, uważając na pestki w soku.
Kolejnym krokiem jest ubicie zimnej śmietanki za pomocą miksera. Do ubitej już śmietanki zacznij powoli (stopniowo) dodawać mleko skondensowane i miksuj masę przez kolejne dwie minuty. Na sam koniec, nie przerywając miksowania, powoli wlewaj sok z cytryny.
Warstwy można układać w pucharku, blaszce czy naczyniu żaroodpornym. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Najniższą warstwę warto rozpocząć do wyłożenia biszkoptów oraz orzechów, a następnie położyć masę i znowu przykryć ją biszkoptami i orzechami.
Comments are closed.