Faszerowana cukinia mięsem: 2 cukinie, 400 g mięsa mielonego, czosnek, ser – Oto Mój przepis na wszystkie okazje.
Połączenie cukinii z mięsem mielonym to sposób na szybki obiad lub przepyszną kolację na ciepło. Ty i twoja rodzina koniecznie musicie tego spróbować!
Składniki:
- 3 młode cukinie lub 2 większe,
- 400 g mięsa mielonego (na przykład wołowo-wieprzowego),
- 1 cebula,
- koperek,
- 3 ząbki czosnku,
- ser żółty do starcia,
- sól i ulubione przyprawy (do smaku).
Przygotowanie:
Umyj i obierz cukinie (młodych nie musisz obierać). Pokrój warzywa w paski na kształt akordeonu, zachowując jeden brzeg w całości, nieprzecięty. Posól cukinie i odstaw na 15 minut. W tym czasie wypuszczą sok.
Posiekaj drobno cebulę, koperek oraz czosnek, a następnie wymieszaj je z mięsem mielonym i ulubionymi przyprawami.
Gotową masą wypełnij paski cukinii.
Ułóż warzywa z mięsem na pokrytej folią aluminiową blasze, po czym przykryj je drugą warstwą folii.
Tak przygotowane piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, a następnie wyjmij na chwilę i posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj cukinii ponownie, tylko włóż je z powrotem na chwilę do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści, możesz zabierać się do jedzenia.
Comments are closed.