Ten przepis na cukinię w słoikach to mistrzostwo. Robię od razu więcej słoików, bo smakuje przepysznie
Przedstawiam najlepszy przepis na przetwory z cukinii – jest to idealny dodatek do obiadu, ale także na kanapki i do dipów. Stanowi perfekcyjne uzupełnienie do wielu dań, ale sprawdzi się też jako szybka przekąska.
Dzięki unikalnej, sprawdzonej recepturze, cukinia jest chrupiąca i aromatyczna, podobnie jak klasyczne ogórki kiszone!
Przygotuj:
- cukinię – 5 kg
- czosnek – 3 główki
- czarny pieprz – 20 g
- ocet – 16 łyżek
- koper włoski – 1 pęczek
- papryczka chilli – jedna sztuka
- ziele angielski – 25 g
- liście laurowe
- sól
- cukier
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz, żeby przetwory przetrwały całą zimę, najważniejsze jest dokładne oczyszczenie słoików – jest to najlepsza gwarancja szczelności. Przygotuj osiem 1-litrowych słoików, a następnie umyj je dokładnie sodą oczyszczoną i wysusz. Dzięki temu sterylizacja będzie niepotrzebna.
Na dnie każdego słoika umieść koper włoski, 2-3 ząbki czosnku i liść laurowy. Wkrój plasterek ostrej papryki, dodaj trzy ziarenka ziela angielskiego i ok. 8-10 sztuk pieprzu.
Przygotuj cukinię – umyj ją i odetnij oba końce. Następnie pokrój ją w grube, dwucentymetrowe plastry i ciasno ułóż w słoikach. Na samym końcu dodaj jeszcze jeden parasol kopru. Na kancie słoika oprzyj łyżkę, a w garnku zagotuj wodę.
Gdy woda się zagotuje, każdy słoik zalej wrzątkiem tak, by strumień wody padał na łyżkę – taki sposób postępowania uchroni słoik przed pęknięciem. Pokrywki zagotuj, a następnie zakręć słoiki z cukinią. Po upływie kwadransa odkręć słoiki i odlej z nich płyn do naczynia z podziałką litrową.
Dzięki temu będzie wiadomo, ile go jest. Na każdy litr płynu dodaj jedną łyżkę soli i 1,5 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę ponownie zagotuj. Gdy marynata będzie się gotować, do każdego słoika dodaj po dwie łyżki octu. Zalej słoiki gorącym płynem, a następnie zakręć je i odwróć do góry dnem.
Comments are closed.