Przepyszne pieczone ziemniaki z rękawa: Tutaj przepis. Są tak smaczne, że mogę je robić codziennie.

Chyba każdy lubi pieczone ziemniaki.

To uniwersalny dodatek do wielu dań, ale również znakomita przekąska solo. Znajdzie uznanie podczas domowego obiadu oraz imprezy z przyjaciółmi. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne czosnkowe ziemniaki pieczone w rękawie, które z pewnością zasmakują każdemu.

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • kilogram ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczkę musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Umyj i obierz ziemniaki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. Jeśli ziemniaki są duże pokrój je na mniejsze kawałki. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką ponakłuwaj ziemniaki. Posiekaj zioła, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj je z oliwą, musztardą i pozostałymi przyprawami.

Powstały sos wylej na ziemniaki i dokładnie je wymieszaj, tak aby rozlał się po wszystkich kawałkach. Ziemniaki włóż do rękawa, który nakłuj w kilku miejscach. Tak przygotowaną potrawę piecz w temperaturze 180-200°C przez 40-60 minut.Aby ziemniaki były złociste i chrupiące pod koniec pieczenia odetnij górę rękawa i przełącz piekarnik na tryb grillowania na około 10 minut.

Tak przygotowanie ziemniaki podawaj z mięsem, rybą lub zjedz samodzielnie. W każdej formie będą znakomicie smakować.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!