Smaczna i szybka w przygotowaniu. Ta sałatka warstwowa z pomidorami to królowa każdego stołu.
Poniższa sałatka zasmakuje całej rodzinie oaz gościom. Jest ona sałatką warstwową, apetyczną i bardzo soczystą.
Potrzebne składniki:
- 300g pieczarek,
- 500g wędzonego kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 pomidory,
- 150g sera żółtego w kostce,
- 150g majonezu,
- 30ml oleju roślinnego,
- trochę soli i pieprzu (do smaku).
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy cebulę i drobniutko ją siekamy. Pieczarki także kroimy na małe cząstki. Następnie osobno podsmażamy cebulę i pieczarki. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Ugotowane jajka kroimy w niewielką kostkę. Oddzielamy mięso od kości kurczaka i kroimy go w paski.
Pomidory kroimy na małe plastry. W misce kładziemy na samym dole kurczaka, smarujemy go majonezem i posypujemy serem. Później kładziemy na tym warstwę posiekanych jaj. Smarujemy majonezem i rozprowadzamy smażone pieczarki i cebulę.
Teraz jest czas byśmy ułożyli jajka, które pozostały z poprzedniej warstwy, posmarowali majonezem i położyli pokrojone pomidory. Sałatkę wkładamy na pół godziny przed podaniem do chłodziarki. Dzięki temu sałatka stanie się jeszcze smaczniejsza, ponieważ składniki lekko „przejdą w siebie”.
Comments are closed.