Rodzina nie chce odejść od stołu. Lepiej zrób podwójną porcję. Szybka zapiekanka mięsna na kolację.

Masz w domu ciasto francuskie, a nie wiesz, co ciekawego zrobić na kolację? Nic prostszego!

Mięsne ciasto wygląda wyśmienicie, a także cudownie pachnie, co na pewno przykuje uwagę wszystkich domowników i będą go zajadać ze smakiem.

Co będzie nam potrzebne?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 sztuka jaja kurzego
  • 300 gr mięsa mielonego
  • śmietana

Naszym pierwszym krokiem będzie przygotowanie blatu kuchennego. Należy nasypać na niego mąkę, na której następnie kładziemy ciasto francuskie. Ciasto należy rozwałkować. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na gorącej patelni. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy mielone mięso.

Wedle uznania możemy dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Czasami do gotującego się mięsa mielonego powinno dodać się kwaśnej śmietany. Kiedy zagotujemy nasze danie należy ostudzić powstały farsz.

Przygotowane wcześniej na blacie rozwałkowane ciasto francuskie wkładamy do naczynia do pieczenia. Farsz układamy na środku ciasta. Następnym krokiem jest nacięcie podłużnie ciasta po obu stronach. Ciasto francuskie należy zaplatać naprzemiennie, jak warkocz.

Całość smarujemy ubitym jajkiem, tak,, aby ciasto się skleiło i nie rozlatywało. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Kiedy urządzenie będzie gotowe, wkładamy do niego nasze danie i pieczemy przez 30-35 minut.

Gratulujemy, mięsne ciasto jest gotowe! Życzymy smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!