Gołąbki pod pierzynką, królują w moim domu. Nikt nie robi lepszych. Gołąbki w nowej, smacznej odsłonie.
Gołąbki w nowej, smacznej odsłonie!
Tradycyjne danie, którego receptura przekazywana jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Gołąbki. A może przygotujesz je w nowy, mniej oczywisty sposób?
Ten interesujący przepis pozwoli ci przygotować gołąbki pod pierzynką. Potrawa prezentuje się na tyle wyjątkowo, że śmiało możesz ją serwować podczas Świąt i rodzinnych uroczystości. A dodatkowo jest naprawdę pyszna!
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 50 g białego ryżu
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 ml wody
- 30 g śmietany 18%
- 100 g twardego sera
- 2 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 15 g koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do mikrofali na 5-10 minut albo sparzamy ją w tradycyjny sposób, wykorzystując do tego garnek z wrzątkiem. Sposób z mikrofalówką jest jednak dużo prostszy i szybszy.
Ryż gotujemy na półtwardo. Sparzoną kapustę płuczemy zimną wodą, a następnie oddzielamy liście. Teraz drobno siekamy marchewkę i cebulę. Posiekane warzywa podsmażamy na patelni, a następnie studzimy. Zimny ryż mieszamy z zimnymi warzywami oraz mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz bierzemy liście kapusty i na każdy z nich nakładamy mięsny farsz. Następnie zawijamy liście, tworząc tradycyjne gołąbki. Zawinięte gołąbki ułóż w formie do pieczenia (posmarowanej wcześniej olejem). Na blachę wlej wodę i przykryj całość folią aluminiową. Gołąbki piecz pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Comments are closed.