Domowy syrop z truskawek: Wystarczy 1 szklanka truskawek i 1,5 litra gotowe – bez dodatku chemii i sterylizacji

Sezon truskawkowy zaczął się na dobre. Na ulicach i miejskich targach można znaleźć mnóstwo stoisk oferujących te pyszne czerwone owoce.

Pomysłów na ich przygotowanie jest naprawdę sporo. Ciekawą propozycją jest syrop przygotowany domowym sposobem. Opcjonalnie zamiast truskawek do jego przygotowania można użyć również innych sezonowych owoców takich jak: maliny, jeżyny, czy też porzeczki.

Przygotowany syrop można wykorzystać do lemoniady, różnego rodzaju ciasta, herbaty, deseru.

Niezbędne składniki potrzebne do przygotowania 1,5 litra truskawkowego syropu to:

  • 250 g świeżych truskawek,
  • 80 kawałków liści pochodzących z krzewu truskawki lub wiciokrzewu,
  • 850 ml wody,
  • kwasek cytrynowy – 1 łyżeczka,
  • cukier – 1 kilogram,

Sposób wykonania:

Owoce należy bardzo dokładnie opłukać wodą i oderwać szypułki. Następnie zalać wodą i przez 10 minut gotować wraz z liśćmi.

Po upłynięciu tego czasu za pomocą gazy przelać sok i dokładnie wycisnąć. Do powstałego w ten sposób płynu dodać kwasek oraz cukier i gotować jeszcze przez jakieś 8-10 minut.

Gotowy syrop przelać do butelek z drewnianym korkiem. Nie wymaga sterylizacji. Piękny zapach i niesamowity truskawkowy smak dodadzą każdej potrawie smaku i aromatu.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!