Nadziewane paluszki: Zawiń ser, salami, szynkę w ciasto francuskie i do piekarnika – pyszne kolacja w kilka chwil
Poznaj przepis na szybką przekąskę do filmu, czy też na niespodziewaną wizytę gości.
Nadziewane paluszki z ciasta francuskiego są pyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nadadzą się do przegryzienia między posiłkami, a także na obiad, kiedy nie masz pomysłu co ugotować.
Składniki:
- ciasto francuskie 250 g
- twardy ser 100 g
- sos pomidorowy 100 g
- salami pikantne lub paprykowe 50 g
- oregano 3 g
- szynka 50 g
- salami 50 g
Dodatkowo:
- parmezan 20 g
- sos pomidorowy 30 g
- oregano 3 g
Do przygotowania tej przekąski możesz samodzielnie upiec ciasto francuskie lub użyć gotowego, kupionego w sklepie. Ciasto rozwałkuj, tak by powstał z niego cienki prostokąt, następnie wysmaruj je sosem pomidorowym, oprósz startym serem oraz oregano.
Rzędami układaj kolejno resztę składników – salami, szynkę oraz pikantne salami. Tak przygotowane ciasto zawiń w rulon i zaciśnij jego końce. Umieść całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej wierzch sosem pomidorowym i ponownie oprósz oregano i startym serem.
Comments are closed.