Ścieram surowe buraki na tarce i powstaje ta pyszna buraczana surówka – wyjątkowy smak.
Surówka z buraków to zdrowy i smaczny dodatek do różnych dań.
Ma mnóstwo witamin, a jej słodki smak sprawia, że chętnie jedzą ją także dzieci. Zachwyci się nią nawet największy przeciwnik buraków. Wypróbuj ten przepis i poznaj jej wyjątkowy smak!
Składniki:
- 500 g buraków
- 350 g cebuli
- 300 g marchewki
- 100 g oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki octu
- przyprawy do smaku (pieprz i sól)
Do przygotowania tej surówki najlepiej nadadzą się buraki twarde i ciemne, są one soczyste i słodkie. Umyj buraki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce. Dokładnie razem wymieszaj, oprósz cukrem i odstaw na jakiś czas, by buraki puściły sok. W tym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Wrzuć ją na rozgrzaną patelnie z olejem i smaż do zrumienienia. Tak przygotowaną cebulę dodaj do buraków i marchewki, całość energicznie wymieszaj. Następnie dodaj ocet, sos sojowy, przyprawy i ponownie wszystko ze sobą połącz. Całość przykryj i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Comments are closed.