Pyszny deser kawowy z kremem i orzechami. Ciasto jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wygląda pięknie i nie wymaga pieczenia.
Ciasto kawowe na zimno to pyszny, słodki deser o orzechowo-kawowym smaku, który zachwyci gości oraz rodzinę. Jego wykonanie jest szybkie i przyjemnie. Przed podaniem polecamy na co najmniej kilka godzin włożyć ciasto do lodówki.
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki ksylitolu
- 5 łyżeczek kawy zbożowej
- 750 ml śmietany (30%)
- 70 g orzechów nerkowca, posiekanych
- 90 g ekspandowanego ziarna orkiszu (20 g zostawić do posypania na wierzch)
- garść płatków migdałowych (na wierzch ciasta)
- 160 g herbatników
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- trochę masła do posmarowania tortownicy
Przepis
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem. Wyłożyć spód częścią herbatników, tak, żeby całe dno formy było przykryte. Do miksera wlać zimną śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier oraz kawę. Wszystko razem dokładnie zmiksować, aż masa stanie się gęsta.
Dodać amarantus, orzechy nerkowca oraz orkisz i ponownie wymieszać. Połowę tak powstałej masy wyłożyć na spód formy z herbatnikami. Przykryć resztą herbatników i znów wyłożyć pozostałą masę na wierzch. Wszystko wyrównać łyżką i posypać płatkami z migdałów oraz orkiszem.
Comments are closed.