Makowe ślimaczki – Moja rodzina je uwielbia. Znikają ze stołu w kilka chwil
Te makowe ślimaczki zachwycają swoim smakiem i są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Z pewnością podbiją serce Twoich bliskich. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!
Do ich wykonania potrzebujesz następujące składniki:
- suche drożdże – 2 łyżeczki
- cukier – 4 łyżki
- ciepłą wodę – 50 ml
- margarynę – 100 g
- olej słonecznikowy – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- jaja – 3 sztuki
- mleko – 250 ml
- mak – 200 g
- chałwę – 260 g
- mąkę – 500 g
- cukier puder – 100 g
Wykonanie:
Nadzienie:
Do garnka wsyp mak i zalej go wrzącą wodą, a następnie gotuj razem około 10 minut (dzięki temu nadzienie stanie się wilgotne i pozbawione gorzkiego smaku). Po tym czasie odcedź mak, a następnie zmiksuj go w blenderze razem z chałwą (aż od uzyskania jednolitej masy).
Ciasto:
Do ciepłej wody dodaj drożdże oraz 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj mleko, olej oraz pozostałą część cukru (3 łyżki) i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, wbij 2 jajka, dodaj cukier waniliowy oraz margarynę i połącz wszystkie składniki z wcześniej przygotowaną mieszanką. Zagnieć ciasto (powinno mieć elastyczną konsystencję).
Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich rozwałkuj w owalny kształt. Pokryj je makową masą i zwiń w rulon, a następnie pokrój ciasto na wąskie paski. Gotowe ślimaczki układaj na blasze posmarowanej olejem słonecznikowym a następnie pokryj ich powierzchnię jajkiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Comments are closed.