Pola Elizejskie – pyszna sałatka na świąteczny stół. Na przyjęciu każdy był nią zachwycony
Dziś chciałabym przedstawić wam unikalny przepis na sałatkę, która idealnie prezentuje się na niedzielnym stole.
A przepis jest unikalny z tego względu, że otrzymałam go od mamy, która świetnie gotuje i modyfikuje swoje przepisy. „Pola Elizejskie” to oryginalna sałatka, która wygląda nietypowo, ale za to ma nieziemski smak.
Składniki sałatki:
- 200 g wędzonej kiełbasy,
- 200 g twardego sera,
- 3 jajka,
- 1 świeży ogórek
- pomidor,
- majonez,
- zioła do smaku oraz sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Tą sałatkę układa się warstwami, niektóre z składników są na wierzchu w formie pasków, które przedziela majonez. Najpierw ugotuj jajka na twardo, następnie zetrzyj je na tarce o najgrubszych oczkach, natomiast ser zetrzyj na drobnych oczkach, ogórki pokrój w paski.
Pomidory także pokrój w paski, jeśli mają dużo miąższu usuń nadmiar nasion. Kiełbasę również pokrój w paski. W szklanej lub innej przeźroczystej misce układaj składniki warstwami. Zostaw trochę do dekoracji.
- 1 warstwa starty ser oraz majonez,
- 2 warstwa kiełbasa oraz majonez,
- 3 warstwa starte jajka oraz majonez,
- 4 warstwa pomidory oraz majonez,
- 5 warstwa ogórki oraz majonez
Comments are closed.