Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Szybka pyszna kolacja
W jaki sposób urozmaicić śniadanie lub kolację? Jednym z rozwiązań są pachnące bułeczki, których przygotowanie zajmie tylko odrobinę więcej czasu od tradycyjnych kanapek.
Czy charakteryzują się bułeczki z ziołami i czosnkiem? Przede wszystkim są one gwarancją niezwykłego aromatu. Wyróżniają się także formą i miękkością.
Składniki
- 400 g mąki,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- maksymalnie 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 żółtko,
- zioła.
Przygotowanie
Na początku należy wymieszać drożdże z przesianą wcześniej mąką, mlekiem, solą, cukrem i olejem roślinnym. Całość wyrabiać tak długo, aż powstanie miękkie ciasto. Miskę z tak przygotowanym ciastem należy zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie powinno trochę podrosnąć.
Do przygotowania nadzienia potrzebne będą masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła. Składniki dokładnie wymieszać. Po pół godzinie można zająć się ciastem. Należy zwinąć je w kiełbasę i pokroić w plasterki. Każdy kawałek rozwałkować w koło.
Na wszystkie nałożyć i dokładnie rozsmarować nadzienie. Porcję złożyć 4 razy i włożyć po 2-3 sztuki w formach do muffinów.
Bułeczki posmarować z wierzchu żółtkiem. Włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez maksymalnie 25 minut.
Comments are closed.