500 gramów sera, jajko i mąka … dlaczego wcześniej nie wiedziałam, jaki cud będzie pochodził z tych produktów.
Domowe pączki serowe są pyszna alternatywą dla tych sklepowych.
Proste w przyrządzeniu, puszyste i mięciutkie. Moje dzieci i mąż bardzo często proszę mnie o ich przygotowanie, a goście po ich spróbowaniu zawsze proszę o podanie przepisu. Dlatego tez dziś zdradzę go i Wam!
SKŁADNIKI
- 500 g mozzarelli lub twardego sera
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 0,5 łyżeczki oregano
- bułka tarta
- masło
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj tarty twardy ser lub mozzarellę, jajko i parmezan.
2. Dodaj mąkę i oregano do mieszanki.
3. Ze składników wyrabiaj dłońmi jednolite ciasto.
4. Uformuj z ciasta małe serowe kulki. Ta ilość ciasta powinna starczyć na około 40 pączków!
5. Obtocz pączki w bułce tartej.
6. Usmaż pączki na głębokim, rozgrzanym oleju.
Comments are closed.