Do blendera włóż garść szpinaku, 2 jajka i płatki owsiane – te naleśniki znikają ze stołu w kilka chwil
Jeśli pragniesz, aby przygotowane przez Ciebie danie było nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie, a przy tym dodatkowo zdrowe – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Składniki:
- 150 g szpinaku
- 150 g płatków owsianych
- 2 jajka
- ser żółty (do starcia)
- 400 ml wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- przyprawy (sól, mielony czarny pieprz)
Sposób wykonania:
Przygotuj szpinak – umyj liście i pokrój na małe kawałki. Tak przyrządzone umieść w blenderze.
Następnie dodaj do niego pozostałe składniki: płatki owsiane, jajka oraz połowę podanej ilości wody (200ml – reszta będzie potrzebna na dalszym etapie przygotowań). Zmiksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak przygotowaną masę pozostaw na pół godziny.
Po tym czasie dodaj przyprawy, olej i drugą porcję wody. Zblenduj wszystkie składniki ponownie, po czym przelej do miski.
Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Przy pomocy chochli wylewaj na nią ciasto. Posyp wierzch startym serem. Następnie złóż naleśnik na pół i piecz do rozpuszczenia się sera.
Comments are closed.