Pomysł na szybkie danie obiadowe, które można przygotować na jednej patelni. Gdy nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłku, wypróbuj ten przepis.
Danie to jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych- jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Jest to zdrowe i bardzo smaczne danie, a smak mięsa został podkreślony dodatkiem delikatną sałatką.
Składniki:
Na pieczoną pierś:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 por
- 1 marchewka
- pół szklanki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- szklanka ryżu
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
Na sałatkę:
- sałatka
- młoda cebula
- pomidorki koktajlowe
- cytryna
Przygotowanie:
Obierz marchewkę i pokrój ją w plasterki pod skosem, tak aby były większe.
Pora umyj i oczyść z zabrudzeń, a następnie pokrój w plasterki. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Piersi z kurczaka umyj, następnie poprzekrawaj tak, aby utworzyć siatkę na ich powierzchni.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim piersi z kurczaka, tak aby z obydwu stron miały złocisty kolor.
Usmażone mięso zdejmij z patelni, a patelnię oczyść z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę z czosnkiem.
Dodaj pora, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.
Następnie na warzywa połóż usmażone piersi i wszystko zalej trzema szklankami wody. Posól i duś pod przykryciem około 10 minut.
Następnie do dania wsyp ryż i gotuj do jego miękkości.
Comments are closed.