Przepis, który pozwoli Ci przygotować w jedną godzinę domową kiełbasę z udka kurczaka.
Domowa kiełbasa z mięsa kurczaka jest świetnym dodatkiem do kanapek. Jest prosta w przyrządzaniu, a przede wszystkim jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu.
Sklepowe wędliny są pełne chemii, kiełbasa zrobiona w domu nie zawiera niechcianych pierwiastków, jest o wiele zdrowsza. Samodzielnie można redukować pikantność kiełbasy, można dodawać do niej ulubione przyprawy.
Aby przygotować drobiową kiełbasę potrzebujesz mięso z udka kurczaka oraz godzinę wolnego czasu.
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 kg udek z kurczaka
- 0,5 l bulionu drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka lub ostra
Wykonanie:
Drobiowe mięso umyć i osuszyć. Ostrym nożem odciąć mięso od kości, wrzucić je do garnka z wodą i ugotować. Ugotowane i ostudzone mięso posiekać na drobne kawałki lub zmielić maszynką.
Czosnek obrać z łupinek, zgnieść przez praskę lub zmielić w maszynce i dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz i dwa rodzaje papryk do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub rękoma. Przygotować schłodzony bulion i wlać go do mięsa, wymieszać.
Miskę z mięsem przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie rozłożyć folię spożywczą, posypać ją papryką i rozłożyć na niej mięso mielone i ostrożnie zwinąć w roladkę. Roladę związać sznurkiem, aby nic z niej nie wypadło.
Tak przygotowaną, jeszcze surową kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez godzinę.
Comments are closed.