Jak przygotować pyszne ciasto miodowe. Szybkie w wykonaniu: bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Uwielbiam
To najprostszy przepis na wykonanie pysznego miodowego ciasta. Ten rodzaj deseru jest zapewne znany w każdym domu.
Dzięki użyciu miodu – ciasto może utrzymać się kilka dni i nie zepsuje się. Ciasto zachwyca swoim wyglądem. Wykonując je, nie trzeba ani wałkować, ani ugniatać ręcznie ciasta.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 6 łyżek miodu,
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka sody,
- 150 g masła lub margaryny,
- 1 łyżka octu.
Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej, a potem dodać do niej miód i 1 szklankę cukru. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą do rozpuszczenia się cukru. Dodać jajka i wymieszaną sodę z łyżeczką octu i znów wymieszać do połączenia się składników. Do masy wsypać mąkę i zmiksować.
Masę podzielić na kilka części i każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12 minut każdy blat ciasta i ostudzić.
Ubitą śmietanę wymieszać z pozostałą zawartością cukru. Przekładać każdy blat ciasta śmietanową masą wykładając ją również na górę i boki tworząc torcik kwadratowy lub okrągły w zależności od zastosowanej formy do pieczenia.
Comments are closed.