Rolada z cukinii z kurczakiem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk
Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie cukinii w kuchni, spróbuj tego przepisu na roladkę. Taki kolorowy, apetycznie wyglądający obiad z pewnością Cię zachwyci i na stałe zagości w Twoim domowym menu!
Przepis jest bardzo łatwy i nie jest zbyt kosztowny. Świetnie sprawdzi się jako pożywny i smaczny obiad studencki, choć wymaga posiadania piekarnika.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 niezbyt duże jajka
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
- cebula
- ulubione zioła i przyprawy
- sól, pieprz
- 100 g twardego, żółtego sera
Przygotowanie:
Umyj dokładnie cukinie. Nie obieraj, zetrzyj na tarce. Odcedź sok, który wypłynie. Następnie do miski wbij jajka i roztrzep je z solą i pieprzem. Dodaj starte cukinie i wymieszaj. Następnie wsyp do masy mąkę, dokładnie połącz składniki. Przygotuj blachę – wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie ułóż na niej uzyskane z cukinii ciasto. Piecz 15 – 20 minut w 200 stopniach.
Obierz cebulę i pokrój na drobno. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż cebulkę, aż się lekko zeszkli. Dodaj mięso z kurczaka. Smażąc rozdrabniaj mięso na drobne granulki za pomocą drewnianej łopatki, by się równomiernie usmażyło.
Dopraw solą, pieprzem, a także ulubionymi ziołami i przyprawami. Usmażone mięso wymieszaj w misce z drobno startym serem. Jeśli lubisz świeżą natkę pietruszki lub koperek, możesz dodać posiekane listki do smaku.
Upieczone wcześniej ciasto z cukinii przełóż z papieru ( nie wyrzucaj go jeszcze!) na czysty ręczniczek kuchenny. Na jego powierzchni rozprowadź mięso z serem (kładź nadzienie na środek, krawędzie i boki zostaw puste).
Zawiń ciasto w roladę. Rolkę owiń pergaminem z wcześniejszego pieczenia i wstaw do piekarnika na parę minut (ok. 10) żeby ser się dokładnie w środku rozpuścił. Rolada świetnie smakuje na ciepło, ale można ją podawać również na zimno, jako nieco bankietową przekąskę, na małej imprezie domowej.
Comments are closed.