Wyjątkowo prosty i szybki przepis na chleb jak z piekarni. Dla amatorów pieczenia
Jak urozmaić śniadaniowe kanapki i grzanki? Wykonać samodzielnie tradycyjny chleb i przekonać się o jego niezwykłych walorach smakowych i właściwościach.
Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba ze względu na skomplikowany proces przyrządzania. Ale przygotowanie pieczywa wcale nie musi być i nie jest trudne!
Jak więc sporządzić własnoręcznie pyszny, domowy chleb, pozbawiony sklepowych konserwantów?
Będziemy potrzebować:
- kg mąki krupczatki
- 900 ml letniej wody
- 1 szklanka otrębów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sezamu
- 6 łyżek nasion słonecznika
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 50 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pestek z dyni
- bułka tarta do posypania miski
- 1 – 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Do wykonania przepisu warto przygotować sobie specjalną formę do wypiekania chlebów. Na samym początku wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, tworząc ciasto.
Następnie przenieść naczynie do ciepłego miejsca i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie należy wysmarować formę do pieczenia oliwą i obsypać ją dokładnie bułką tartą.
Comments are closed.