Węgierska Gerbota – pyszny smak, nie do opisania. Nie przegap tego oryginalnego przepisu
Słyszałeś kiedyś o cieście gerbota? To węgierski deser pełen orzechów i pysznego dżemu owocowego.
Jeśli nie wybierasz się w najbliższym czasie do Budapesztu, to we własnym domu możesz poczuć się jak na wycieczce. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i zaserwować ciasto rodzinie i znajomym do popołudniowej kawy.
Będziesz potrzebować:
- pół kilograma mąki tortowej
- 2 średnie jajka
- 400 g orzechów włoskich
- 500 g dżemu z moreli
- 200 g masła
- 250 g śmietany kremówki minimum 30%
- 200 g cukru
- 100 g dobrej jakości czekolady (najlepiej mlecznej)
- cukier waniliowy
- skórka starta z cytryny- mniej więcej łyżeczka
- odrobina soli
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło (poza jedną łyżeczką) rozpuść i odczekaj, aż nieco przestygnie. Musi być ciepłe, ale nie może być gorące. Drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem pudrem. Zalej ciepłym masłem.
Do tej mieszanki wbij umyte wcześniej jajka i wszystko wymieszaj ze sobą dłońmi lub mikserem planetarnym. Kolejno dodawaj śmietanę, przesiana mąkę i skórkę z cytryny. Wszystko zagnieć na elastyczne ciasto. Jeśli się klei, dodaj nieco więcej mąki.
Na koniec odstaw całość w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły wyrastać. Możesz schować całość pod kołdrą na około 40 minut. Orzechy zmiel w blenderze. Dodaj do nich cukier waniliowy oraz zwykły, wymieszaj i podziel na trzy równe części.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość około pół centymetra. W zależności od kształtu blachy, w jakiej będziesz piec, uformuj z tych części koła lub prostokąty.
Blaszkę wyłóż pergaminem i połóż na niej pierwszą część ciasta. Posmaruj warstwą dżemu i posyp 1/3 orzechów. Nakryj kolejna warstwą ciasta i powtórz czynność jeszcze dwa razy. Ostatnia warstwa to samo ciasto. Odstaw na pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Przygotuj polewę czekoladową. Łyżeczką masła rozpuść wraz z czekoladą. Podgrzewaj kilka minut do całkowitego połączenia się składników.
Comments are closed.