Domowa rolada z kurczakiem – Nikt nie robi lepszej, nie przegap przepisu
Wiele ludzi twierdzi, że danie z kurczaka nie uchodzi za wykwintne. Czy aby na pewno?
Ostatnio zaserwowałam swoim gościom mięso z drobiu w oryginalnym wydaniu. Byli zachwyceni, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, że potrawa z kurczaka zawsze się sprawdza! Domowa rolada z kurczaka zachwyci także i Ciebie!
Składniki
Sekret proponowanego przeze mnie dania tkwi w prostocie składników. Lista zawiera:
- 1 kg filetu z kurczaka;
- 3 ząbki czosnku;
- pół pęczka kopru;
- pół pęczka natki pietruszki;
- 30 g żelatyny;
- sól;
- pieprz;
- paprykę słodką czerwoną.
Przygotowanie
Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do głębokiej miski. Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Zioła drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj sproszkowaną żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj z niego rolkę.
Brzegi rękawa zaciśnij klipsami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecze mięso przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu włóż roladę do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Comments are closed.