Domowa rolada z kurczakiem – Nikt nie robi lepszej, nie przegap przepisu

Wiele ludzi twierdzi, że danie z kurczaka nie uchodzi za wykwintne. Czy aby na pewno?

Ostatnio zaserwowałam swoim gościom mięso z drobiu w oryginalnym wydaniu. Byli zachwyceni, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, że potrawa z kurczaka zawsze się sprawdza! Domowa rolada z kurczaka zachwyci także i Ciebie!

Składniki

Sekret proponowanego przeze mnie dania tkwi w prostocie składników. Lista zawiera:

  • 1 kg filetu z kurczaka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • pół pęczka kopru;
  • pół pęczka natki pietruszki;
  • 30 g żelatyny;
  • sól;
  • pieprz;
  • paprykę słodką czerwoną.

Przygotowanie

Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do głębokiej miski. Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Zioła drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj sproszkowaną żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i uformuj z niego rolkę.

Brzegi rękawa zaciśnij klipsami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecze mięso przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu włóż roladę do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przepis można nieco urozmaicić. W mięsnej kompozycji świetnie sprawdzają się buraki, owoce granatu, czy ogórki. Przyrządzenia rolady może podjąć się nawet początkujący kucharz.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!