Pierogi według przepisu z XX wieku – Sprawdzona receptura.
Pierogi z babcinego domu dla wielu osób kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Pyszne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach to podstawa tego dania. Zrobienie idealnego ciasta nie jest trudne.
Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i ich proporcjach oraz w sposobie wyrabiania ciasta. Oryginalny przepis z 1920 roku można znaleźć na blogu „Przepisy tradycyjne”. Poniżej znajdziesz przepis na doskonale ciasto, które zachwyci nawet największych smakoszy tego specjału.
Do przygotowania dobrego ciasta potrzebna jest letnia woda z dodatkiem kilku kropli oleju oraz soli. Najważniejszy jest dobór mąki, należy wybrać tą typu 450, ewentualnie 480. W wielu przepisach można znaleźć informacje o dodaniu do ciasta jajka.
Pochodzą one prawdopodobnie z Włoch, gdzie jajko dodawane jest podczas wyrabiania ciasta do makaronów. Niestety po jego dodaniu ciasto staje się twarde, czyli nie będzie odpowiednie do pierogów. Tam musi być ono miękkie.
Przepis na idealne ciasto do pierogów
Składniki (na 50 sztuk):
- 280ml ciepłej wody
- 500g mąki pszennej typu 450 lub 480
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka oleju
Wykonanie:
Mąkę należy dokładnie przesiewamy do miski, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i grudek. W drugiej misce mieszamy wodę olej i sól, tak przygotowaną mieszankę dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek miski.
Po tym należy przełożyć ciasto na stolnicę. Wyrabiamy ciasto około 15 minut aż poczujemy, że jest ono elastyczne i miękkie (ciepło dłoni wpływa na idealną konsystencję ciasta). Przygotowane ciasto dzielimy na części. Każdą z części wałkujemy i wykrawamy z nich okręgi.
Comments are closed.