Magiczny napój ochraniający układ odpornościowy, czyli must have przy przeziębieniu i grypie. Przepis.
Wzmocnienie odporności to najlepszy sposób na walkę z chorobą.
Niezwykle ważna jest zdrowa, zbilansowana i bogata w witaminy dieta. warto jednak sięgnąć również po naturalne środki pomagające nam w takich sytuacjach. Zalicza się do nich między innymi kurkumę, cynamon, imbir, cytrynę czy miód.
Omawiany w artykule napój znakomicie zdaje egzamin w czasie sezonu grypowego. Jego regularne spożywanie przez minimum tydzień dostarcza organizmowi dobroczynnych substancji, dzięki którym system odpornościowy może w większym stopniu przygotować się do walki z groźnymi mikrobami.
Jednocześnie jest naturalnym środkiem, oczyszczającym układ oddechowy – płuca i oskrzela. Z tego względu jest polecany wieloletnim palaczom. Napój nie tylko łagodzi kaszel, ale też pozwala na jego szybkie wyleczenie. Pomaga również w zapanowaniu nad kaszlem w nocy.
Uniknij choroby – przygotuje prozdrowotną bombę!
Składniki:
- imbir,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (całego),
- 2 lub 3 liście laurowe,
- 3 goździki,
- 1 lub 2 łyżeczki miodu,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnka należy wlać 2 szklanki wody.
Następnie dodać łyżeczkę kurkumy i dokładnie wszystko wymieszać.
Kawałek imbiru oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce (można też rozdrobnić go w moździerzu).
Tak przygotowany imbir wrzucamy do garnka z woda i kurkumą.
Dodajemy też do niego 3 goździki oraz pieprz – ten ostatni należy wcześniej zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu.
Na koniec dodajemy cynamon i liść laurowy.
Garnek stawiamy na kuchence. Podgrzewamy płyn, pozwalając mu lekko się zagotować. Gdy to nastąpi – zmniejszamy gaz do minimum i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około 5 minut.
Następnie garnek zdejmujemy z kuchenki i pozwalamy napojowi ostygnąć. Gdy będzie już letni – przecedzamy go przez sitko. Dodajemy miód oraz cytrynę (sok wyciśnięty z jednej połówki).
Comments are closed.