Niezwykle smaczna przekąska, z lekka chrupiąca i delikatnie naczosnkowana, bardzo zdrowa. Przygotujesz ją w 20 minut.
Genialna czosnkowa przekąska- w sam raz na ząb. Przepyszna! Idealnie miękka, delikatna. Po prostu doskonała. Całe przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Nie możesz przegapić tego przepisu!
Składniki:
Zakwas:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 300 g mąki pszennej T650
- 20 g drożdży
- 200 ml letniej wody
Nadzienie:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie ser
Przygotowanie:
Zacznijmy od zakwasu. Wymieszaj drożdże z cukrem w letniej wodzie. Nie czekając na drożdże, dodajemy do przesianej mąki razem ze smalcem, olejem oraz solą. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i nieklejące.
Przełóż do miski, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Zostaw do podwojenia rozmiaru. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5-2 cm naleśnika. Posyp czosnkiem wymieszanym w 2 łyżkach oleju oraz wody.
Dodatkowo możesz posypać wszelkimi nasionami- wedle uznania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Do nabrania złotej barwy. Możesz nałożyć ser, który się rozpuści i doda pyszniejszego smaku.
Po wyjęciu natrzyj niewielką ilością wody. Przełóż na talerzyk, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia. Teraz możesz się delektować pysznym smakiem i bosko unoszącym się zapachem.
Comments are closed.