Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – Taka kombinacja będzie nie tylko niezwykle smaczna, ale również sycąca. Przepis.

Placki ziemniaczane, przygotowane w ten sposób, zasmakują nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Są nadziewane mięsem, co sprawia, że są sycące i mogą służyć jako danie główne.

Lista zakupów:

  • polędwica wieprzowa (6-8 plastrów)
  • 1kg ziemniaków
  • cebula
  • 5 jajek
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna (2-3 łyżki)
  • olej do smażenia
  • 100g twardego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski z zimną wodą. Polędwicę pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem, później dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki odsącz z wody i włóż do suchej miski. Następnie dodaj do niej startą cebulę, sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki, 3 jajka, później dokładnie wszystko wymieszaj.

Przygotuj osobną miskę i wbij do niej pozostałe 2 jajka i roztrzep widelcem. Na patelnię wlej olej. Gdy już się nagrzeje, nałóż łyżką warstwę przygotowanych wcześniej ziemniaków, następnie obtocz plaster mięsa w jajku i połóż na górę, na samą górę daj znów warstwę ziemniaków. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.

Gotowe placki układaj na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane placki, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz około 20-25 minut.

Pod koniec pieczenia, zetrzyj ser i posyp nim placki. Piecz, do czasu rozpuszczenia się sera. Gotowe danie możesz udekorować posiekanym koperkiem, bądź szczypiorkiem. Tak przygotowany posiłek, jest gotowy do podania.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!