Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – Taka kombinacja będzie nie tylko niezwykle smaczna, ale również sycąca. Przepis.
Placki ziemniaczane, przygotowane w ten sposób, zasmakują nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Są nadziewane mięsem, co sprawia, że są sycące i mogą służyć jako danie główne.
Lista zakupów:
- polędwica wieprzowa (6-8 plastrów)
- 1kg ziemniaków
- cebula
- 5 jajek
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna (2-3 łyżki)
- olej do smażenia
- 100g twardego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz ze skórki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski z zimną wodą. Polędwicę pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem, później dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki odsącz z wody i włóż do suchej miski. Następnie dodaj do niej startą cebulę, sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki, 3 jajka, później dokładnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj osobną miskę i wbij do niej pozostałe 2 jajka i roztrzep widelcem. Na patelnię wlej olej. Gdy już się nagrzeje, nałóż łyżką warstwę przygotowanych wcześniej ziemniaków, następnie obtocz plaster mięsa w jajku i połóż na górę, na samą górę daj znów warstwę ziemniaków. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
Gotowe placki układaj na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane placki, wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz około 20-25 minut.
Comments are closed.