Przepis na placki ziemniaczane z serem prosto z patelni. Znika ze stołu w kilka chwil.
Od zawsze miałam problem aby zmusić moje dziecko do zjedzenia nawet najmniejszej porcji obiadu. Metodą prób i błędów udało mi się znaleźć smaczny obiad dla całej rodziny.
Moim nowym ulubionym kulinarnym odkryciem są placki ziemniaczane, które ostatnio zaczęłam przyrządzać codziennie i podaję je do pierwszego dania. Obfite, smaczne i uwielbiane przez całą rodzinę placki ziemniaczane można podawać z zupą albo jako oddzielne danie lub przekąskę.
Teraz wszyscy jemy obiad ze smakiem! Chętnie podzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem!
Składniki:
- 1 ziemniak
- 90 g mąki pszennej
- 10 g masła
- 150 g sera mozarella
- 55 ml mleka
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mleko, mąkę, roztopione masło i sól do smaku.
Następnie wyrabiaj składniki przez około 5 minut, przykryj ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
W trakcie oczekiwania obierz i ugotuj do miękkości ziemniaka, później zetrzyj go na tarce. Dodaj majonez i wymieszaj składniki.
Po upływie godziny wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki okrągły arkusz.
Weź ser mozarella i zetrzyj go na grubej tarce. Połowę sera połóż na warstwie ciasta, następnie ziemniaki, a potem znowu warstwa sera.
Połącz brzegi ciasta, zamknij je, a następnie wałkiem do ciasta lekko je rozwałkuj. Gotowe ciasto połóż na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię.
Smaż na małym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe!
Comments are closed.