Przepis na ciasto z cukinii – Pyszne i zdrowe ciasto z serową skorupką możesz podać na obiad lub kolację. To świetny sposób na podanie warzyw dzieciom.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami ciekawym przepisem na bardzo smaczne ciasto z cukinii, które dobrze sprawdzi się również w roli lekkiego obiadu na letnie dni. Przepis zdobyłam podczas wakacji w Bułgarii i korzystam z niego regularnie.
Składniki na podstawową mieszankę:
- 500 ml mleka;
- 50 g masła;
- 50 g mąki pszennej;
- szczypta soli do smaku.
Pozostałe składniki:
- 500 g cukinii;
- 50 g startego żółtego sera;
- 4 jajka (osobno białka i osobno żółtka);
- mielony pieprz (najlepiej biały).
Dodatkowe składniki:
- 50 g sera do posypania dania na wierzchu;
- 50 g masła (20 g do posmarowania formy i 30 g na wierzch dania);
- 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Roztop masło na patelni na niewielkim ogniu i oprósz delikatnie mąką. Podgrzewaj cały czas mieszając do momentu, aż mąka zbrązowieje. Dodaj wtedy 1/2 łyżeczki soli i stopniowo dodawaj mleko. Cały czas energicznie mieszaj danie. Gotuj sos przez około 3-4 minuty na naprawdę niewielkim ogniu, a następnie odstaw do schłodzenia.
W tym czasie umyj cukinię i zetrzyj na tarce. Pozostaw na kilka minut na sitku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni. Do ostudzonego sosu dodaj 4 żółtka i starty żółty ser. Wymieszaj, a następnie dodaj odciśniętą cukinię i dopraw białym pieprzem.
W innym naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Pomału dodawaj pianę do miski z resztą składników. Podczas dodawania delikatnie mieszaj, tak żeby masa cały czas była puszysta.
Nasmaruj masłem blachę do pieczenia oraz oprósz bułką tartą. Przelej do blachy przygotowane danie. Z wierzchu posyp żółtym serem oraz przykryj plastrami masła. Włóż całość do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe danie.
Comments are closed.