Przepis na te przepyszne kulki mięsne w sosie pomidorowym jest w mojej rodzinie odkąd sięgam pamięcią. Moi bliscy go uwielbiają.
Smaczne kulki mięsne w sosie pomidorowym
Przepis ten dostałam dawno temu od mojej koleżanki, która z kolei dostała go od swojej mamy. Mimo upływu wielu lat przepis ten jest dalej często przeze mnie wykorzystywany. W mojej rodzinie regularnie przygotowujemy kulki mięsne wg tego przepisu, gdyż danie to wszystkim nam bardzo smakuje.
Najczęściej jemy je w połączeniu z puree ziemniaczanym lub kopytkami, ale równie dobrze kulki mogą być podawane ze świeżym chlebem lub same. Sos przygotowany zgodnie z tym przepisem jest dosyć słodki w smaku. Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, to po prostu nie dodawaj cukru i goździków.
Składniki na kulki:
- 500 g ryżu;
- 500 g mielonego mięsa;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3 jajka;
- zmielony czarny pieprz;
- 2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki majeranku.
Składniki na sos pomidorowy:
- 300 g koncentratu pomidorowego;
- 1 cebula;
- 100 ml mleka;
- 5 goździków;
- cukier;
- sól.
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wrzuć mięso mielone. Następnie dodaj ugotowany i wystudzony ryż, mąkę pszenną, jajka, majeranek, sól oraz szczyptę czarnego pieprzu. Możesz użyć takie mięso mielone, jakie najbardziej lubisz. Ja z reguły używam mięsa wieprzowo-wołowego.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Z masy uformuj niewielkie kulki. Podczas formowania mocz dłonie w letniej wodzie, dzięki temu kulki nie będą się sklejać i rozpadać.
Do dużego garnka wlej około 2 litry wody i dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki. Następnie dodaj goździki i odrobinę soli i zagotuj. Do gotującej się wody dodawaj powoli przygotowane wcześniej kulki mięsne. Gotuj kulki przez około 20-25 minut. Gdy będą już gotowe, to wyciągnij je z wody.
Ostatnią rzeczą do zrobienia jest zagęszczenie sosu. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęsty, dodaj więcej mleka. Kiedy sos będzie gotowy możesz podawać danie pozostałym domownikom.
Comments are closed.