Kotlety mięsne z niespodzianką – Hit w mojej kuchni. Zaskoczę Cie tym przepisem
Kotlety można przygotowywać na różne sposoby. Jest jednak jeden sprawdzony przepis na to, by przyrządzić je w oryginalny sposób.
Mięso będzie niezwykle delikatne, a przy tym kruche i soczyste, a w środku zawierają sekretną niespodziankę. Przygotuj je na obiad swoim bliskim i obserwuj, jak w mgnieniu oka znikają z talerza.
Kotlety mięsne z niespodzianką – składniki
Do przygotowania kotletów będą ci potrzebne:
- mięso wieprzowe – 1 kg
- czosnek – 3 ząbki
- musztarda – 2 łyżeczki
- mąka pszenna – 150 g
- jajka – 6 szt
- sól, pieprz – do smaku
- olej roślinny – do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Każdy plaster przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy na cienkie płaty. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z musztardą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardową marynatą. Jajka ubijamy z solą.
Każdy plasterek mięsa obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku, czynność powtarzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane kotlety do uzyskania złocistego koloru z każdej strony.
Comments are closed.