Filet pod pierzynką z warzyw – Hit kulinarny. Przepis.
Fileta z kurczaka uwielbiają zarówno dorośli jaki i dzieci.
Z tego prostego produktu można przygotować wiele różnego rodzaju dań. Dodatkowo mięso z kurczaka jest uważane za zdrowsze i mniej obciążające dla naszego żołądka.
Filet z kurczaka pod pierzynką z warzyw jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Pierzynka warzywna zwiera marchew, cebulę, ogórka kiszonego, a na koniec jeszcze jest posypana startym żółtym serem. Jako dodatek do fileta można podać ugotowany ryż lub puree ziemniaczane.
Potrzebujesz:
- 3 sztuki fileta z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- czosnek w proszku do smaku
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 150 g twardego żółtego sera
- koperek
- olej słonecznikowy
- sól i pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Filety przekrój wzdłuż i odkrój odstające kawałki. Przykryj folią spożywczą. Filety dopraw z każdej strony przyprawami: solą, pierzem i granulowanym czosnkiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej filety.
Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w półksiężyce, a marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Olej słonecznikowy rozgrzej na patelni, wrzuć warzywa i podsmaż.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce i lekko podsmaż.
Podsmażoną marchew z cebulą, ogórki kiszone, przeciśnięty czosnek połącz ze sobą i wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Na kawałki mięsa wykładaj mieszankę warzywną. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Włóż blachę z filetami i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i posyp mięso startym żółtym serem. Włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Po upieczeniu posyp posiekanym koperkiem.
Comments are closed.