Majonez, który zachwyci twoich gości. W kilka chwil, bez konserwantów i sztucznych barwników. Przepis.

Sposób na przygotowanie wyśmienitego, gęstego majonezu z mleka, bez zawartości jajek. Nikt nie uwierzy, że można go zrobić w domu.

Wystarczy jedynie kilka sekund, aby przygotować domowej roboty majonez, który idealnie dopełni smak dań głównych, sałatek, a nawet kanapek. Przygotowanie go jest tak proste, że nie może się nie udać.

Składniki:

  • 200 ml oleju (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

Mleko i olej o temperaturze pokojowej (warunek konieczny, aby majonez się udał) należy wlać do pojemnika, a nastepnie wymieszać oba składniki za pomocą ręcznego blendera.

Do środka dodać resztę składników i ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje.

Tak przygotowany majonez jest gotowy do spożycia przez kolejne 5-7 dni pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!