Majonez, który zachwyci twoich gości. W kilka chwil, bez konserwantów i sztucznych barwników. Przepis.
Sposób na przygotowanie wyśmienitego, gęstego majonezu z mleka, bez zawartości jajek. Nikt nie uwierzy, że można go zrobić w domu.
Wystarczy jedynie kilka sekund, aby przygotować domowej roboty majonez, który idealnie dopełni smak dań głównych, sałatek, a nawet kanapek. Przygotowanie go jest tak proste, że nie może się nie udać.
Składniki:
- 200 ml oleju (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 czosnku granulowanego
Sposób wykonania:
Mleko i olej o temperaturze pokojowej (warunek konieczny, aby majonez się udał) należy wlać do pojemnika, a nastepnie wymieszać oba składniki za pomocą ręcznego blendera.
Do środka dodać resztę składników i ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje.
Tak przygotowany majonez jest gotowy do spożycia przez kolejne 5-7 dni pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.
Comments are closed.