To aromatyczne kawowe ciasto o niesamowicie delikatnym smaku, idealnie nadaje się do kawy lub herbaty. Ten bardzo prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
Oto przepis na szybkie, proste i aromatyczne ciasto kawowe, które każdy zje ze smakiem.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka cukru (200 ml)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 4 duże jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi pszennej/kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- roztopiona czekolada, a dla chętnych do polewy orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy szklankę cukru, wbijamy jajka i ubijamy, tak, by powstała pianka. Następnie wlewamy szklankę oleju i szklankę wody. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy przesianą mąkę.
Proszek do pieczenia, skrobie, kakao oraz cukier waniliowy także wsypujemy i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru.
W trakcie pieczenia, przygotowujemy miskę, do której wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewamy gorącą wodą. Następnie dolewamy mleko i mieszamy. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika skrapiamy je przygotowaną przed chwilą mieszanką.
Comments are closed.