Te produkty uchronią Cię przed atakiem serca i oczyszczą Twoje tętnice. Jedz je i żyj dłużej.
zawiera antyoksydanty, które proces utleniania cholesterolu zapobiegając tym samym powstawaniu zmian miażdżycowych.
Kawa
Picie wcześnie rano czarnej kawy pozwala zmniejszyć ryzyko zawału o 20%. Jednak powinniśmy nie przekraczać jednej max dwóch filiżanek dziennie.
Olej rzepakowy
Zawiera fitosterole, czyli substancje, która zmniejsza jelitowe wchłanianie cholesterolu. Olej posiada podobny sam do oliwy oraz ten sam składnik, czyli kwas oleinowy jednonienasycony. Dodatkowo olej rzepakowy zawiera proporcje kwasów omega 3 oraz omega 6.
Zielona herbata
Składniki zawarte w popularnej herbacie zmniejszają wchłanianie cholesterolu i przyśpieszają metabolizm tłuszczów.
Cebula
Można ją jeść surową lub pić w postaci soku. Jej oczyszczające właściwości wynikają z działania substancji m.in kwercetyny, które przyczyniają się do rozpuszczania fibryny, czyli składnik białka powodującego zakrzep krwi. Cebula ma też korzystny wpływ na elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych.
Czosnek
Powinniśmy jeść kilka ząbków dziennie, ponieważ czosnek obniża stężenie trójglicerydów, a także zapobiega powstawaniu procesów zapalnych w naczyniach krwionośnych.
Kurkuma
Kurkuma zawiera kurkuminę, która sprawia, że w organizmie nie odkłada się tłuszcz. Składnik ten zmniejsza też stany zapalne.
Comments are closed.