Włoska babka to pyszne ciasto, którego każdy powinien spróbować. Łatwe do zrobienia, doskonałe z ulubioną kawą lub herbatą.
Panettone można opisać jako rodzaj ciasta drożdżowego.
Jest bardzo popularne we Włoszech i zyskuje coraz większą popularność w innych krajach europejskich. Jest bardzo puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest pyszne zarówno z orzechami, jak i bez nich. Jest to doskonały przepis na włoską babkę.
Składniki:
- 7 szklanek mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 180g masła
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki soli
- skórka z jednej cytryny
- 1 szklanka wody
Dodatkowo:
- 150 g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej/owoców
- 100 g orzechów (najlepiej włoskich).
Comments are closed.